Obsipatie

Obstipatie word ook wel verstopping in de darmen of moeilijke stoelgang genoemd , is een veel voorkomende conditie/kwaal waar praktisch iedereen wel een keer mee te maken kan krijgen. In Nederland heeft gemiddeld 1 op de 3 mensen wel eens last van verstopping of een onregelmatige stoelgang. Wanneer je al eens last van verstopping hebt gehad dan weet je hoe oncomfortabel en frustrerend het kan zijn. 

5 oorzaken :

1. Niet genoeg drinken. Probeer dranken die caffaine bevatten niet te drinken , maar probeer dus juist vooral water te drinken.

2. Voeding/dieet. Ongezond eten of gebrek aan vezels is één van de belangrijkste obstipatie oorzaken. Veel clienten voldoen niet de aanbevolen 18g tot 30g vezels per dag. Je kunt de hoeveelheid vezels die je eet makkelijk verhogen door meer fruit en groenten te eten en / of volkoren voedsel. Al dit voedsel zorgt voor massa en maakt het makkelijker om voedsel door de darmen te laten bewegen.

3. Gebrek aan beweging. Beweging helpt de spieren in de darmen om meer efficiënt te werken. Bij mensen die altijd op bed liggen of een zittend leven leiden is de kans op verstopping groter. Dat is een van de redenen dat obstipatie meer voorkomt bij oudere mensen , maar dit kan ook voorkomen bij andere mensen die niet veel bewegen.

4. Stress. Je darmen worden gestuurd door zenuwen waardoor stress ten gevolge van veranderingen zoals een nieuwe baan, geldzorgen of relatieproblemen effect kan hebben op de stoelgang. Deze oorzaken kunnen van korte duur zijn of eenmalig maar ook langdurig indien stress een vast onderdeel van het dagelijks leven is.

5. Hormonen. Veel vrouwen klagen over obstipatie vlak voor of gedurende de menstruatie. Je zou er met je voeding rekening mee kunnen houden in de weken voorafgaand aan de menstruatie – genoeg vezels binnenkrijgen en voldoende water drinken.

Enkele Gevolgen van obstipatie.

  • pijn in de buik of in de endeldarm.
  • een opgezette buik.
  • misselijkheid , braken en gebrek aan eetlust.
  • aambeien , kleine abcessen of fistels.
  • neiging tot flauwvallen tijdens hevig persen.
  • onrust en verwardheid.

Advies begeleiding van MZ-er :

Lichamelijk: Geef aan ouders het advies om een poepdagboek bij te houden , zodat voor henzelf en het kind inzichtelijk wordt wat de defecatiefrequentie is en wat de bijkomende klachten zijn. Het poepdagboek kan gebruikt worden voordat men start met medicatie, maar kan ook belangrijke informatie geven over de effectiviteit van de (medicamenteuze) behandeling. Bij kinderen vanaf 4 jaar kan toilettraining een bijdrage leveren aan de behandeling van obstipatie. Geef daarom uitleg over toilettraining.

Sociaal : De mensen met obstipatie gaan minder snel weg want ze hebben last van de darmen en ze hebben ook een opgeblazen gevoel in de buik. Vermaak te mensen, laat ze bewegen en doe er activiteiten en laat ze in contact komen met anderen.

Psychisch : Ga een gesprek aan met je client en vraag hoe hij zich voelt. Je kan over zijn problemen praten , dat kan fijn zijn voor de client.

 

Filmpje :