Intertrigo

 Wat is intertrigo? :

 Intertrigo is de medische term voor wat in de volksmond smetplekken wordt genoemd. Daarbij ontstaat er roodheid en irritatie in de lichaamsplooien zoals de liezen, de buikplooi, en onder de borsten. Het komt vooral voor bij mensen met overgewicht, omdat de plooien daarbij dieper zijn. Ook  patiënten met suikerziekte en patiënten die langdurig bedlegerig zijn kunnen intertrigo klachten ontwikkelen. 

De factoren die een rol spelen bij intertigo zijn naast het overgewicht: transpiratie, wrijving en incontinentie voor urine. Door ophoping van zweet en urine en door wrijving wordt de beschermlaag van de huid aangetast. De huid raakt hierdoor makkelijk geirriteerd, waardoor de roodheid ontstaat. Door de warmte en de aantasting van de huidbarriere krijgen bacterien en schimmels vrij spel. Deze 'secundaire infecties' doen de intertrigo verergeren.  De intretrigo geeft verder weinig klachten. In het begin geeft het alleen maar jeuk, later kan het pijnlijk zijn, als het niet goed wordt behandeld.

Oorzaken intertrigo:

De oorzaak van intertrigo is irritatie van de huid door wrijving en zweten. Wrijving kan ontstaan doordat huidoppervlakten tegen elkaar aankomen of door schurende kleding. ( Bij mensen met overgewicht is de kans op intertrigo groter ).

 Gevolgen intertrigo:

Verschijnselen :

Een oudere huid kan moeilijker weerstand bieden aan inwerking van externe invloeden (bijv. urine bij incontinentie of transpiratie tussen de huidlagen). Plekken waar dit kan gebeuren zijn de liezen, buikplooien, onder borsten, tussen billen. Bij intertrigo is de huid roder dan de omliggende huid, glanzend en/of vochtig. De plekken zijn meestal aan elkaar gespiegeld, op basis van de op elkaar liggende huidlagen en zijn verweekt.  Het gebied is pijnlijk of branderig en kan jeuk geven. Intertrigo ruikt onaangenaam.

 Er zijn 3 verschijningsvormen:

  • smetten
  • smetten met een nattende huid
  • smetten met een geïnfecteerde huid àeen of meer van de volgende verschijnselen: pustels (puistjes), nattend,  geel/groen exsudaat, randschilfering, satelliet laesies (‘eilandjes voor de kust’), felrode huid, pus, korstvorming, onaangename geur. 

Advies begeleiding als mz’er:

Lichamelijk: Vocht op de huid zo veel mogelijk voorkomen. Ga bij Intertrigo altijd langs de huisarts. 

Psychisch: Veel patienten kunnen het niet aan dat mensen over hun praten. Praat hier met dierbaren over wat het met je doet wat je doormaakt wanneer

Sociaal: Veel mensen in je omgeving weten niet wat het is. Leg altijd uit bij mensen die je net ontmoet wat je hebt en hoe je van hun verwacht hoe ze er mee omgaan.